Specialisaties2017-10-31T13:46:55+00:00

Specialisaties

Bij FysioConcept wordt fysiotherapie toegepast volgens een concept dat bestaat uit intensieve massage en training. Het concept is gevormd door kennis en ervaringen van meer dan 20 jaar. Het unieke van FysioConcept is dat de behandelingen volgens een vast stramien verlopen.

Naast fysiotherapie zijn er verschillende andere disciplines mogelijk, zoals manuele therapie, echografie, inspanningstesten, functional movement screen, training en voedingsadvies.

FysioConcept is gespecialiseerd in het behandelen van orthopedische klachten bij reguliere patiënten en (top)sporters en kan daarbij gebruik maken van een groot netwerk dat o.a. bestaat uit orthopeden en sportartsen.

Fysiotherapie

Het doel van de behandeling is de balans tussen belasting en belastbaarheid te herstellen. De belastbaarheid wordt verhoogd door een combinatie van intensieve massage en training. Hierdoor wordt het functioneren van gewrichten en spieren hersteld na blessures en operaties.

De deep tissue massage is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Het doel daarvan is de volledige capaciteit van een spiergroep te kunnen benutten. Spierweefsel dat overbelast is trekt vocht aan waardoor de spier harder en korter wordt. Hierdoor kan een spier niet optimaal aanspannen of verlengen. Dit heeft altijd effect op het functioneren van ander weefsel zoals pezen, aanhechtingen op het bot, gewrichtsbanden (ligamenten) en gewrichten. Blessures in genoemde weefsels kunnen dus het gevolg zijn van het disfunctioneren van het spierstelsel.

Door druk uit te oefenen op de spier, wordt het vocht gemobiliseerd en kan daarna via de bloedcirculatie worden afgevoerd. Het behandelen van overbelaste spieren is bijna altijd gevoelig, omdat een normale druk bij overbelaste spieren al als pijnlijk wordt ervaren. Door na de massage een ijsbehandeling te geven, wordt de pijn verlicht en de doorbloeding gestimuleerd.

Door de blessure, de rust en de behandelingen zijn de spieren verzwakt. De belastbaarheid moet weer worden opgebouwd. Voor het opbouwen van de belastbaarheid wordt een trainingsprogramma opgesteld. Om te trainen kan gebruik gemaakt worden van een goed geoutilleerde oefenzaal of van de fitnessruimte van Zuiver.

(Top)sport

FysioConcept heeft jarenlange ervaring met het behandelen van (top)sporters. Wereldtoppers in verschillende takken van sport zijn door ons succesvol behandeld.

Bij binnenkomst van een (top)sporter wordt een sportspecifieke analyse gemaakt en uitgebreid onderzoek uitgevoerd om de blessure en oorzaak zo goed mogelijk in kaart te brengen. Vervolgens wordt gekeken wat de mogelijkheden zijn om de sporter zo snel en verantwoord mogelijk in de sport terug te laten keren. Hierbij wordt eventueel gebruik gemaakt van ons netwerk met orthopeden, sportartsen en eventueel andere specialisten.

Als de sporter wil, dan zullen wij in samenspraak met de club, trainers en/of bond een revalidatieschema opstellen waarbij rekening wordt gehouden met de mogelijkheden van de (top)sporter. Het is mogelijk dat de (top)sporter op locatie (kan ook buitenland zijn) intensief en langdurig wordt behandeld.

Preventie

Niet alleen na het ontstaan van een blessure, maar ook ter preventie van het onstaan van blessures kan het zeer zinvol zijn om een (top)sporter te behandelen. Een (top)sporter belast zijn/haar lichaam zeer intensief en bouwt in trainingen en wedstrijden soms te veel spanning op in de spieren waardoor delen van het lichaam uit balans kunnen raken en het risico op het ontstaan van blessures wordt vergroot. Onze fysiotherapeuten kunnen met hun onderzoek achterhalen waar die verstoringen van het lichaam zitten. Door tijdige behandeling en training kunnen die verstoringen eruit worden gehaald, het lichaam weer in balans worden gebracht en het risico op het ontstaan van blessures worden verkleind.

Echografie

Met behulp van echografie, is in combinatie met het (sport)fysiotherapeutisch onderzoek, eenvoudig en snel een betrouwbare uitspraak te doen over een klacht. Dit zorgt voor een scherpere fysiotherapeutische diagnose van de klacht en maakt een doeltreffender behandelplan mogelijk.

Echografie is een specialisatie binnen FysioConcept. Echografische beeldvorming is een zeer bruikbare methode om musculoskeletale structuren als botten, gewrichten, spieren, pezen, kapsel en banden te bestuderen. Echografie geeft een directe weergave van beweging, functie en anatomie van het lichaam. Weefselschade na een (sport)blessure is met echografie goed te beoordelen. De mate van weefselherstel tijdens de revalidatie kan worden bewaakt. Daarnaast is het verloop van de therapie zichtbaar te maken en dit werkt motiverend voor de patiënt.

Echografie is een medisch beeldvormende techniek. Hierbij wordt gebruik gemaakt van ultrageluid, geluidsgolven die niet door mensen kunnen worden gehoord. De beelden zijn een vertaling van verschillen in reflectie (weerkaatsing) en absorptie van verschillende soorten weefsels. Het interpreteren van echobeelden is een kwestie van studie en oefening door de persoon die het echo-onderzoek uitvoert. Een aantal van onze fysiotherapeuten hebben hiervoor de opleiding tot MSU echografist gevolgt.

Met name klachten van en rond de schouder, elleboog, pols, knie, enkel en voet zijn geschikt voor echografisch onderzoek. Bijvoorbeeld slijmbeursontstekingen, spierscheuringen, peesontstekingen van de achillespees of kniepees, een tenniselleboog of gewrichtsklachten zijn met echografie zichtbaar te maken. De wervelkolom valt buiten het indicatiegebied van echografie.

Echografie wordt na doorverwijzing van uw huisarts of specialist in sommige gevallen vergoed door de zorgverzekeraars. Wanneer u op eigen initiatief of na doorverwijzen van uw fysiotherapeut komt, zult u de kosten zelf moeten betalen.

Kijk voor de tarieven van een echografisch (vervolg)onderzoek op onze tarievenlijst.

Heeft u nog vragen, dan kunt u een bericht sturen via ons online contactformulier of bellen met telefoonnummer 020-6653604.

Functional Movement Screen

Heeft u al jaren last van blessures en wilt u daar nu echt iets aan gaan doen? Ga dan op zoek naar uw zwakste schakel!
In de hedendaagse wereld waarin we balans zoeken tussen belasting & belastbaarheid, is gezondheid een belangrijk onderdeel. Gezond leven is hier de basis van ontspanning, gezonde voeding, maar vooral veel bewegen. Daardoor krijgt u meer energie in uw dagelijkse bezigheden.
FysioConcept biedt u de mogelijkheid om uzelf te laten testen op uw zwakste schakel om zodoende nog efficiënter te kunnen trainen!

Specifiek is de Functional Movement Screen (FMS) een beoordelingssysteem voor het screenen van functionele bewegingspatronen. Door het onderzoeken van deze patronen is het mogelijk om functionele beperkingen en asymmetrie eenvoudig te identificeren. Beperkingen in functionele bewegingspatronen kunnen negatieve invloed hebben op functionele training en de propriocepsis verstoren.
Periodiek kan deze test worden herhaald. De resultaten worden dan vergeleken met het vorige profiel, waardoor u inzicht krijgt in de vorderingen die u heeft gemaakt.

Voordelen

  • Eerder hulp bij beginnende blessures
  • Preventie van blessures
  • Nog optimaler en efficiënter kunnen trainen
  • In sommige gevallen vergoed door de zorgverzekeraar

Kijk voor de tarieven van een Functional Movement Screen op onze tarievenlijst.

Heeft u nog vragen, dan kunt u een bericht sturen via ons online contactformulier of bellen met telefoonnummer 020-6653604.

Voedingsadvies

“Wat is nou gezond eten?” Deze vraag is voor heel veel mensen erg moeilijk te beantwoorden. Voor velen is het lastig om dag in dag uit gezonde en verantwoorde keuzes te maken. Het is uitputtend om constant bij alle dingen die je eet na te denken of het nou gezond is ja of nee. Gelukkig kunnen wij je hierbij helpen. Wij kunnen helpen met het samenstellen van een gezond en verantwoord voedingspatroon wat ook nog eens heel haalbaar is.

Het is erg belangrijk dat je niet alleen te horen krijgt wat je allemaal niet mag eten maar dat je kennis en inzicht krijgt over wat je allemaal eet en kunt eten. Hierdoor wordt er voor gezorgt dat je zelf de beste keuzes kan maken. Het is namelijk niet de bedoeling dat je met een crash-dieet eerst heel veel afvalt en daarna net zo snel weer aankomt. Het is juist de bedoeling dat je voor de rest van je leven kennis hebt over jouw voedingspatroon wat het best bij jou past. Om dat te bereiken moet een voedingspatroon niet alleen gezond zijn, maar vooral ook op de lange termijn haalbaar zonder dat het te veel inspanning kost.

Kijk voor de tarieven van een voedingsadvies op onze tarievenlijst.

Heeft u nog vragen, dan kunt u een bericht sturen via ons online contactformulier of bellen met telefoonnummer 020-6653604.

GPA Golf-fysiotherapie

Lekker een middagje golf gespeeld. Soepel door de baan gelopen en leuke gesprekjes gehad met uw medespelers. Even snel de bunker aangeharkt, ondanks uw chronische aandoening. Tijdens het swingen, chippen en putten bent u volledig bevangen door het spelletje en vergeet soms zelfs de pitching wedge, die u naast de green had gelegd, mee te nemen na het uitholen. Tot het moment dat u last krijgt van een zeurende enkel of knie, pijn in de onderrug of uw chronische aandoening… Herkenbaar?

U vraagt zich af hoe u snel weer alles kunt doen wat u voorheen deed. Of hoe u zich zo goed mogelijk kan voorbereiden op het golf met uw chronische aandoening. De GPA golffysiotherapeut helpt u te (blijven) golfen.
Het herhaald bewegen met steeds weer dezelfde golfswing en daarbij optredende piekbelastingen tijdens de overgang van backswing naar downswing, tijdens impact en de follow-through kunnen te belastend voor het lichaam worden. De pijnvrije swing heeft als kenmerk dat de biomechanische belastingen die optreden tijdens de swing in overeenstemming zijn met de belastbaarheid van de golfer. Daarom is het zaak dat de GPA golffysiotherapeut uw bewegingmogelijkheden test, een individueel golfspecifiek trainingsprogramma opstelt en als het nodig is in samenspraak met de PGA golfprofessional tot een individuele uitgebalanceerde swing komt. Hierdoor ontstaat een combinatie van maatregelen die de meeste garantie geeft op pijnvrij bewegen. (bron: www.gpaholland.nl)

De tarieven van een golf-fysiotherapie behandeling is gelijk aan een standaard fysiotherapie behandeling. Zie voor de tarieven hiervan onze tarievenlijst.

Bij FysioConcept is André van Alphen gespecialiseerd golffysiotherapeut. Heeft u nog vragen, dan kunt u een bericht sturen via ons online contactformulier of bellen met telefoonnummer 020-6653604.

Orthopedisch Manuele Therapie

Orthopedisch Manuele Therapie kan een meerwaarde zijn in onderzoek en therapie bij met name musculoskeletale klachten. De OMT-therapeut beheerst veel technieken die vanuit diverse deelgebieden van de paramedisch wereld komen. Zowel het onderzoek als behandeling kenmerken zich door handelingen gebaseerd op zoveel mogelijk wetenschappelijke aantoonbare onderzoekstechnieken/interventies gecombineerd met de voorkeuren van de patiënt en therapeut zelf.

De OMT-therapeut kan aan een breed scala patiënten hulp bieden. Over het algemeen ziet de OMT-therapeut veelal wervelkolomklachten.

Voor een consult bij de OMT-therapeut geldt een hoger tarief dan bij de algemeen fysiotherapeut. De manuele therapie valt wel onder de aanvullende verzekering en valt niet onder alternatieve geneeswijze.
Voor vergoedingen betreft manuele therapie kunt u het beste uw zorgverzekeraar consulteren.
Overige informatie over Orthopedische Manuele Therapie is te vinden op de website van onze vereniging, Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie.

Voetzooltjes

Sinds enige tijd werkt FysioConcept samen met Tamir Kfir, hij is een instrumentmaker en prothesist met twintig jaar ervaring op het gebied van orthopedie. Tamir is de ontwikkelaar van Dynamic Motion Control, een unieke techniek voor maken van steunzolen voor (top)sporters.

Gebaseerd op de stelling dat elke component van de voet speciale aandacht nodig heeft, wordt niet alleen de unieke structuur van de voet beoordeelt maar ook de lengte, het gewicht, atletisch vermogen en andere relevante fysische gegevens van een klant gemeten. Uitgebreide testen zorgen voor een op maat gemaakt paar zooltjes die gegarandeerd pijn verlichten, blessures helpen te voorkomen en zelfs prestaties kunnen verbeteren.

De persoonlijke aandacht die wordt geboden aan iedereen, van de eerste diagnose tot en met de laatste aanpassing van de zooltjes, geeft Tamir Kfir de positie van een marktleider in het veld.
Vanwege de specifieke en persoonlijke benadering kiest FysioConcept voor deze specialist om klachten te verhelpen en voorkomen. In eerste instantie zijn de zooltjes bedoelt voor sporters, maar de ervaringen op dit gebied hebben inmiddels de zooltjes toepasbaar gemaakt voor iedere voet en elke gebruiker.

FysioConcept kan u adviseren, meten en testen op onze praktijk locaties. Hierna worden de zooltjes door Tamir Kfir gemaakt.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Voor meer informatie kunt u kijken op http://www.toronto-orthotics.com/.

Maak een afspraak

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken met een van onze specialisten? Gebruik dan ons contact formulier

NAAR CONTACT FORMULIER